Razborka Bornejská - Boraras brigittae: detailný návod pre ich chov

Boraras brigittae – Razborka Bornejská je jednou z najmenších rýb vo svojej čeľadi, ktorá sa môže pochváliť úžasne živými farbami. Výborne sa hodí na chov v akváriách a nanoakváriách.

Napriek svojej veľkosti sú Razborky Bornejské pomerne odolné ryby za predpokladu, že prvý mesiac adaptácie prebehol úspešne.

Ak máte záujem o chov Boraras brigittae alebo sa chcete o tomto druhu dozvedieť viac, v tomto sprievodcovi starostlivosťou sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť, vrátane ich správania, preferencií pri kŕmení, ideálneho usporiadania nádrže a spôsobu starostlivosti.

Zároveň si tieto rybky potom viete zakúpiť aj na našom eshope.

Razbora Bornejska

Stručné poznámky o Boraras brigittae – Razborka Bornejská

Názov Rasbora bornejská

Vedecký názov: Boraras brigittae

Typ vody: Sladkovodné

Veľkosť nádrže (optimálna ): ~30 litrov

Chov: Jednoduchý

Veľkosť: 1,5 - 2 cm

Optimálna teplota: 22 - 28 °C

Optimálne PH: 5,0 - 7,0

Optimálny GH: 1 - 8

Obyvatelia hornej až strednej časti tela

Dusičnany: Menej ako 40

Temperament: Pokojný

Dĺžka života: 4 - 8 rokov

Taxonómia Razborka Bornejská

V roku 1978 nemecký ichtyológ a akvarista Dieter Vogt (1927 - 2020) opísal túto rybu ako Rasbora urophthalma brigittae. V súčasnosti je správny názov Boraras brigittae.

Kráľovstvo: (Živočíchy)

Fylum: Chordata (stavovce)

Trieda: Trieda: Actinopterygii (Rybožravé ryby)

Rad: Kaprovité (Cypriniformes, minnowes)

Čeľaď: Kaprovité (Cyprinidae)

Rod: (Malé ryby)

Druhy: Boraras, Boraras, Boraras, Boraras, Boraras, Boraras, Boraras: brigittae (B. brigittae)

Etymológia

Názov tohto rodu „Boraras“ je indický výraz pre rybu, ktorý sa používa aj na Malajskom polostrove. Okrem toho je „Boraras“ anagramom druhového názvu „Rasbora“, čo symbolizuje obrátený pomer brušných a chvostových stavcov, ktorý je pre tento rod jedinečný.

Tento druh bol pomenovaný „Brigittae“ na počesť manželky Dietera Vogta, Brigitty.

Rozšírenie Razborka Bornejská

Boraras brigittae je endemitom Indonézie (zo Západného Kalimantanu a niektorých častí Stredného Kalimantanu). Jeho areál sa rozprestiera od juhozápadného Bornea po povodie rieky Jelai Bila v blízkosti mesta Sukamara.

Biotop

Vo svojom prirodzenom prostredí sa Razborka Bornejské zvyčajne vyskytujú v pokojných stojatých kalužiach, priekopách, močiaroch a pomaly tečúcich potokoch.

Zvyčajne obývajú oblasti s bahnitým substrátom a hustou vegetáciou. Voda často získava tmavohnedý odtieň vďaka trieslovinám a iným látkam, ktoré sa uvoľňujú pri rozklade organických látok, ako sú opadané listy, konáre a naplavené drevo.

Opis

  • Veľkosť. Ide o veľmi malú sladkovodnú rybu. Typická veľkosť tohto druhu v dospelosti sa pohybuje od 1,5 až 2 cm
  • Tvar tela: Telo je štíhle, pretiahnuté a bočne stlačené. Tvar tela je do istej miery typický pre razbory.
  • Sfarbenie. Hlavné sfarbenie tela je červené alebo ružovkasté s výraznými čiernymi pruhmi po bokoch a miernym zhrubnutím v strede. Táto línia sa končí čiernou klinovitou škvrnou na začiatku chvostovej plutvy. Pozdĺž hornej časti tela sa tiahne červený pruh, ktorý siaha až po základňu chvosta.
  • Poznámka: Ryba má v mladosti tlmené farby. Jej odtiene sa však stávajú živšími približne vo veku 1 roka.
  • Plutvy. Plutvy sú malé, polopriehľadné a môžu mať červené a čierne pruhy. Na spodnej časti chvosta sa nachádza malá tmavá škvrna. Červené škvrny zdobia chvostovú plutvu a červené sfarbenie majú aj časti chrbtovej a análnej plutvy.

Dĺžka života Boraras brigittae

V súčasnosti nie sú k dispozícii údaje o maximálnej dĺžke života Boraras brigittae vo voľnej prírode.

V akváriách sa pri vhodných podmienkach môže Boraras brigittae dožiť približne 4 až 8 rokov.

Typické správanie Razboriek Bornejských

Temperament:

Boraras brigittae sú absolútne mierumilovné ryby. V spoločenskej nádrži nebudú nikoho obťažovať . Tieto ryby nevykazujú agresívne správanie voči iným druhom rýb.

Aj keď samce tohto druhu budú medzi sebou súperiť o dominanciu a dominantný samec si dokonca môže nárokovať určité územie.

Každopádne napriek existencii hierarchie sa všetky konflikty zvyčajne vyriešia bez toho, aby spôsobili nejakú škodu. Ich „súboje“ vyzerajú nasledovne: čelom k inému samcovi alebo hlavou k chvostu sa začnú „napádať“ plutvami a telom smerom k sebe, pričom zintenzívnia svoje sfarbenie.

Neštípu sa.

Sociálnosť:

Napriek tomu, že Boraras brigittae je spoločenským druhom, nezdržiavajú sa stále v tesnej blízkosti. Nejde teda o rybu húfovú, ale skôr o rybu hejnovú.

V akváriu sa odporúča začať so skupinou aspoň 6-8 jedincov. Väčšie skupiny prispievajú k ich celkovej spokojnosti a znižujú úroveň stresu.

Aktivita:

Razborky Bornejské sú stredne aktívne ryby. Vo všeobecnosti v akváriu neplavú ako bláznivé, ale keď sa rozhodnú, dokážu sa pohybovať naozaj svižne.

Táto malá ryba nie je veľmi plachá. Naopak, bude plávať pomerne aktívne aj v otvorených priestoroch. Samozrejme, môže potrebovať určitý čas, aby sa prispôsobila svojmu okoliu.

Okrem toho si môžete dokonca všimnúť, že pri prvom zoznámení ryba zbledne, čo je úplne normálne. Akonáhle stres ustúpi, jej farba sa vráti. Tento proces zvyčajne trvá od niekoľkých hodín do niekoľkých dní.

Je zaujímavé, že ich schopnosť skákať, najmä keď sú vystresované alebo vystrašené, sa v iných zdrojoch a článkoch často prehliada.

Umiestnenie v nádrži:

Vo všeobecnosti trávia väčšinu času v hornej a strednej časti nádrže.

Radi skúmajú svoje prostredie a obľubujú najmä miesta s vysokou a hustou vegetáciou alebo miesta, kde sa môžu ukryť.

Vlastnosti:

  • Spoločenské vlastnosti: Áno
  • Aktivita: Mierna:
  • Umiestnenie: Horné a stredné obydlia
  • Pokojný: Áno
  • Nipperi: Nie
  • Skokani: Áno

Strava Razborky Bornejskej

Boraras brigittae je denný všežravec. V prírode sa tieto ryby živia mikroskopickými organizmami vrátane lariev hmyzu v husto zarastených oblastiach.

Nie sú veľmi vyberaví jedáci. V akváriu možno Razborkám Bornejským poskytnúť pestrú škálu mrazenej alebo živej potravy, vrátane:

  • krevety soľné (artemia salina) ,
  • Artemia nauplii,
  • dafnie,
  • ovocné mušky,
  • chvostoskoky,
  • octoví úhori,
  • kyklopov atď.

Vo všeobecnosti s radosťou konzumujú suchú a lyofilizovanú potravu, ako sú vločky, pelety a chrumky, pokiaľ je dostatočne malá na to, aby sa im zmestila do úst na prežúvanie a trávenie. Preto by sa veľké kusy tabletiek, granúl a vločkového krmiva mali rozdrviť na drobné časti (ako prášok).

 

Ako kŕmiť Razborky Bornejské:

Je to denný druh, takže je lepšie kŕmiť ich ráno.

Ideálne je kŕmiť ich v malých dávkach (aspoň 2-krát denne), a nie veľkým množstvom raz denne. Napodobňuje to ich prirodzené správanie pri kŕmení a pomáha to predchádzať prekrmovaniu a tráviacim problémom.

Tip: Pri kŕmení je lepšie vyberať potravu, ktorá zostane dlhšie na hladine a pomaly klesá.

Rastliny a Razborky Bornejské

Áno, tento druh sa môže chovať v nádržiach s rastlinami. Nebudú jesť žiadne zdravé rastliny v nádrži. Tento druh nežerie živý rastlinný materiál.

Chov a umiestnenie Razborky Bornejskej

Pred ich nasadením do nádrže je dôležité vytvoriť im optimálne prostredie. Preto sa uistite, že je vaša nádrž správne zacyklená.

Veľkosť nádrže:

Razborky Bornejské sú malé ryby a nevyžadujú veľký objem. Bez problémov ich možno umiestniť aj do 20-litrovej nano-nádržky.

V ideálnom prípade im bude oveľa viac vyhovovať 40 litrové akvárium. Tento objem bude stačiť aj pre 15 - 20 rýb. Neprodukujú veľa odpadu, takže pokiaľ máte dobrú filtráciu, je možné ich mať aj viac.

Vo väčších nádržiach sa budú „strácať“ a bude ťažké ich vidieť. Problémom pri nano nádržiach je však udržiavanie stabilných parametrov vody, čo môže byť pre začiatočníkov dosť náročné.

Dôležité: Nezabudnite, že Razborka Bornejská je skokan! Preto je nevyhnutné prijať opatrenia: používať tesne priliehajúci kryt akvária, znížiť hladinu vody, používať plávajúce rastliny atď.

Parametre vody:

Razborky Bornejské vo voľnej prírode obýva čierne vody. Toto zafarbenie je spôsobené predovšetkým prítomnosťou trieslovín a iných organických zlúčenín, ktoré sa do vody vyplavujú z rozkladajúcich sa rastlinných látok, ako sú listy, konáre, rašelina atď.

Preto tieto ryby jednoznačne uprednostňujú biotopy s veľmi mäkkou vodou a kyslými podmienkami.

Poznámka: Na vytvorenie efektu tropickej „čiernej vody“ môžeme použiť napríklad roztok GlasGarten Liquid Humin+ s prírodným rašelinovým extraktom.

Teplota: Videálnom prípade potrebujú Razborky Bornejské teplotu vody v rozmedzí 22 až 28 °C. V zime znášajú nižšie teploty do 20°C, ak sa pomaly aklimatizujú.

pH: Ideálne pH je v rozmedzí 5,0 - 7,0. V ich prirodzenom prostredí sa im darí v kyslých vodách.

Tvrdosť: Nádrž by mala mať podľa možnosti aj mäkkú až strednú tvrdosť vody. Preto je prijateľné čokoľvek v rozmedzí 1 - 8 GH. Nemajú rady veľmi tvrdú vodu.

Poznámka: Hoci sa dokážu prispôsobiť aj tvrdšej vode, v konečnom dôsledku sa tým skráti ich životnosť.

Osvetlenie:

Razborky Bornejské nemajú rady jasné svetlo, spôsobuje im stres. Tieto ryby majú rady tlmené osvetlenie.

Preto ak vytvárate akvárium špeciálne pre tento druh, mali by ste uvažovať len o rastlinách, ktorým sa darí pri slabom osvetlení, ako aj o plávajúcich rastlinách, ktoré pomôžu vytvoriť v akváriu tlmené osvetlenie.

Prietok vody:

V prirodzenom ekosystéme obývajú plytké vody, kde prúd chýba alebo sa pohybuje veľmi pomaly. Nie sú to silní plavci.

Preto sa pre nádrže s týmto druhom odporúča stojatá voda alebo veľmi pomalé prúdenie vody.

Filtrácia:

Filtrácia bude rozhodujúca, pretože čiastočne ovplyvňuje prúdenie vody v akváriu. Preto sa odporúča zvoliť filtre s minimálnym prietokom, napríklad špongiovú filtráciu.

Substrát:

Žiadne špeciálne požiadavky.

V nádržiach s rastlinami môžete použiť aktívny substrát, okrem toho, že zvýši rýchlosť rastu rastlín, pomôže vám tiež udržať nízku hladinu pH vo vode.

Tip: Hoci si môžete vybrať akýkoľvek substrát do nádrže, je lepšie, ak má tmavú farbu, aby ryby vyzerali na pozadí kontrastnejšie.

Problémy

Napriek tomu, že sú Razborky Bornejské veľmi malé ryby, sú pomerne odolné a vytrvalé.

Rozmnožovanie Boraras brigittae

Bohužiaľ, proces rozmnožovania Boraras brigittae nie je vo vedeckej literatúre prakticky preskúmaný.

Niektoré články naznačujú, že ich chov nie je obzvlášť náročný. V dobre založených, vyspelých akváriách sa môže začať objavovať malý počet mláďat bez zásahu človeka. V skutočnosti to tak nie je.

Ich odchov v akváriách sa tiež ukázal ako náročný.

Základné informácie o odchove:

  • Boraras brigittae je rozptyľovač ikier.
  • Pohlavne dospievajú vo veku 8 až 10 mesiacov.
  • Tieto ryby sa neresia denne. Samice kladú každý deň len 2-3 ikry.
  • Rodičia sa o svoje ikry a/alebo mláďatá nestarajú.
  • Pohlavný dimorfizmus je slabý. Samice sú o niečo väčšie a majú guľatejšie brucho. Samce majú v porovnaní so samicami živšie sfarbenie.
  • Inkubácia vajec trvá 24 až 48 hodín.
  • Po vyliahnutí sa mláďatá v prvých dňoch života spoliehajú na vaječný vak ako na zásobu potravy.
  • Po 4 - 5 dňoch sa už mláďatá pokúšajú plávať a zaujímajú horizontálnu polohu. Od tohto momentu mláďatá trávia väčšinu času plávaním a často sa ukrývajú medzi rastlinami. V tomto štádiu sú takmer úplne priehľadné.
  • Po 5-7 dňoch sa môžu živiť mikromormi, octovými úhormi, chaluhami a slanými krevetami.
  • Po 1,5-2 mesiacoch sa viac-menej podobajú dospelým jedincom, hoci plné sfarbenie zvyčajne dosiahnu až v prvom roku života.

Chovná nádrž (vyvolanie neresu)

  • Teplota: 26 - 28 °C
  • pH: 5,0 - 6,5,
  • tvrdosť: 1 - 6 GH,
  • tlmené osvetlenie,
  • na dno nádrže na neres sa umiestni ochranná sieť alebo mop na neres,
  • žiadny substrát (aby sa ľahšie našli a zozbierali ikry),
  • pridajte naplavené drevo, mandľové listy, varené jelšové šišky a/alebo prípravky na úpravu čiernej vody kvôli trieslovinám a zmäkčeniu vody. Môžete pridať aj dažďovú vodu alebo vodu s RO,
  • znížiť silu prúdiacej vody,
  • použite dodatočný predfilter, aby ste zabránili nasávaniu mláďat.

Na neres si vyberte 2-3 páry chovných rýb. Rodičom vytvorte podmienky podávaním veľkého množstva živej potravy, napríklad cyklopov, slaných kreviet a artémií počas niekoľkých týždňov.

Dôležité: Po nerese odstráňte rodičov z nádrže, aby ste im zabránili zožrať ikry a plôdik.

Boraras brigittae a vhodní spoločníci v nádrži

Ide o veľmi priateľskú rybu, ktorá je vhodná aj do nano nádrží.

Pri výbere ďalších živočíchov je dôležité zohľadniť ich veľkosť a správanie. Nemôžu súperiť s inými druhmi a mohli by sa stať terčom šikanovania.

Ryby:

Túto rybu môžete chovať s inými mierumilovnými rybami podobnej veľkosti. Úspech nedosiahnete, ak ich budete chovať s väčšími alebo agresívnymi rybami; budú tráviť všetok čas schovávaním sa medzi rastlinami.

Krevety:

Tieto malé rybky budú skvelým doplnkom akvária s krevetami. Boraras brigittae neublížia dospelým ani mladým trpasličím krevetám, ktoré sú staré niekoľko týždňov.

Nie sú aktívnymi lovcami a vzhľadom na to, že obývajú prevažne horné a stredné vrstvy nádrže, znižuje sa pravdepodobnosť, že sa stretnú s mláďatami kreviet.

Preto sa často považujú za vynikajúcich partnerov kreviet v nádrži. Chov týchto rýb s krevetami ukázal, že populácia kreviet sa bez ohľadu na to neustále zvyšuje.

Slimáky:

Chili Rasboras je kompatibilný s akýmkoľvek sladkovodným slimákom. Nejedia ich a ani ich neobťažujú.

Vyhnite sa im:

  • Veľkým a/alebo agresívnym

Boraras brigittae – Razborka Bornejská: detailný návod pre ich chov

Boraras brigittae je fascinujúca a krásna akváriová rybka.

Sú veľmi mierumilovné a v podobných podmienkach môžu koexistovať s rôznymi druhmi rýb. Je to skvelý doplnok do spoločenských akvárií.

Hlavným problémom však podľa môjho názoru je, že ich chov v zajatí je pomerne náročný.

 

 

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: