Razbora galaxy - Danio margaritatus: detailný návod pre chov

Razbora Galaxy - Danio margaritatus je malá žiarivo sfarbená sladkovodná rybka. Tieto mierumilovné ryby sú ideálne pre spoločenské akváriá a darí sa im v dobre osadených akváriách, ktoré imitujú ich prirodzené prostredie. Starostlivosť zahŕňa udržiavanie čistej vody a krmivo pozostávajúce z malých bezstavovcov alebo kvalitného krmiva pre drobné rybky.

Je známa svojím nápadným vzhľadom, ktorý sa vyznačuje vzorom škvŕn pripomínajúcich súhvezdia na tmavom pozadí. Túto rybku nájdete aj v našom eshope.

 

Razbora Galaxy - Danio margaritatus starostlivosť

Starostlivosť o ryby Razbora Galaxy je pomerne jednoduchá. Vyžadujú minimálne 30 litrové akvárium, do ktorého sa zmestí približne 10 rýb.

 

 

Razbora Galaxy

Základné informácie Razbora Galaxy

Razbora Galaxy je tropická ryba, ktorá je medzi akvaristami obľúbená od svojho objavenia v roku 2006. Táto ryba je jedným z najnovších prírastkov v akvaristike, ktorý spôsobil veľký úspech u chovateľov na celom svete. Ryba má fantastické sfarbenie tela, čo je dôvod, prečo je jednou z najvyhľadávanejších tropických rýb do akvárií.

Názov ryby sa zmenil zo zaužívaného názvu Microrasbora Galaxy na Danio perlové. Vedci to urobili po tom, čo zistili, že ryba je úzko príbuzná s druhom rýb Danio. Keď výskumníci rybu objavili prvýkrát, nazývala sa Microrasbora sp. Dnes je jej oficiálny názov Danio Margaritatus.

Základné informácie

Čeľaď: (Cyprinidae)

Stupeň starostlivosti: Jednoduché

Temperament: Pokojný

Dĺžka života: 3 až 5 rokov

Veľkosť: Dĺžka: do 3 cm

Strava: Všežravec

Minimálna veľkosť nádrže: 30 litrov

Teplota: 22 až 28 stupňov Celzia

PH vody: pH 6,5 až 7,5,  

Tvrdosť: 2 až 10 GH

 

Vzhľad Razbora Galaxy

Táto ryba má v porovnaní s inými rybami bizarný tvar tela. Má nos, ktorý sa zdá byť trochu prihlboký, pričom dĺžka jej tela je približne trikrát väčšia ako jej výška.

Medzi sfarbením samcov a samíc je nápadný rozdiel. Samce vykazujú pomerne jasné modré sfarbenie tela. Samice majú matnejšie modrozelenkasté sfarbenie pozadia s odtieňom žltkastej farby na bruchu.

Samice aj samce majú na tele vzor, ktorý vyzerá ako drobné bodky. Žiabrové štítky oboch pohlaví sú také priehľadné, že cez ne vidno krvné cievy.

 

Dĺžka života

Typická dĺžka života týchto rýb je 3 až 5 rokov. Razbora Galaxy sa nedožíva príliš vysokého veku. Život vo veľkých skupinách zvýši ich šancu na dlhší život. Pri primeranej starostlivosti a vhodnýchpodmienkach sa môžu dožiť až 5 rokov alebo o niečo viac.

 

Veľkosť Razbora Galaxy

Typická Razbora Galaxy dorastá do veľkosti 3 centimetrov. Pri narodení nemajú viac ako niekoľko milimetrov. Veľkosťou patria k najmenším sladkovodným rybám a väčšina z nich nikdy nedorastie viac ako 2 centimetre.

 

Prirodzené prostredie a pôvod

Prvýkrát bola táto ryba objavená v roku 2006 v Ázii, v Mjanmarsku, v oblasti v blízkosti povodia rieky Salween.

Ide o tropickú sladkovodnú rybu, ktorá je už na zozname rýchlo ubúdajúcich druhov rýb. Klesajúci počet populácií tejto ryby je spôsobený enormným dopytom zo strany akvaristov. To viedlo k ničeniu ich prirodzeného prostredia, čo zvyčajne vedie k ich nadmernému zberu, a tým sa bráni ich plynulému rozmnožovaniu.

Starostlivosť a príprava akvária

Razbora Galaxy je malá, mierumilovná ryba, ktorá vyžaduje dobre udržiavanú nádrž s množstvom rastlín a úkrytov. Uprednostňujú mäkkú, mierne kyslú vodu a mali by sa chovať v počte minimálne 6 jedincou

Vodné podmienky v prirodzenom prostredí, z ktorého ryby pochádzajú, sú zvyčajne mierne zásadité a teplota v nich môže dosahovať až 24 °C.

 

Substrát

Razbora Galaxy preferuje tmavý substrát. Vhodné sú aj aktívne substráty, ktoré mierne znižujú PH vody.

 

Koľko Razbor Galaxy môžeme chovať v 30 litrovom akváriu ?

V 30 litrovom akváriu môžete chovať malú až stredne veľkú skupinu o počte 6 až 12 kusov. V tomto prípade platí, že čím je viac rýb v akváriu tým je potrebná väčšia starostlivosť o kvalitu vody.

 

Parametre vody pre Razbora Galaxy

Pri chove je potrebné dodržiavať niekoľko základných parametrov vody, a to najmä:

 

Teplota vody

Ideálna teplota vody je okolo 25 stupňov Celzia. Razbora Galaxy má rada vyššiu teplotu vody ako väčšina sladkovodných rýb.

Prietok vody

Aj keď sa o Razbora Galaxy ľahko stará, ochorie, ak je kvalita vody zlá alebo ak je pohyb vody príliš rýchly. Uprednostňujú pomalý pohyb vody, ktorý je pre ne absolútne najlepší.

Úroveň pH

Ideálna úroveň pH vody pre Razbora Galaxy je 6,5 až 7,5. Uprednostňujú menej kyslú a mierne neutrálnu úroveň kyslosti. Sú dosť citlivé na zmeny pH, preto tomu venujte osobitnú pozornosť.

Tvrdosť vody

Kľúčom k zdravému akváriu pre Razbora Galaxy je udržiavanie tvrdosti vody na úrovni 2 až 10 dKH.  Týmto rybám sa bude dariť aj v mierne tvrdej vode.

Keďže ryby potrebujú pobyt v čistom prostredí, odporúča sa častá výmena vody aspoň raz týždenne. Môžete to urobiť tak, že vymeníte štvrtinu vody.

Osvetlenie akvária

Razbora Galaxy je známa tým, že potrebuje obrovské množstvo slnečného svetla. V akváriu by malo byť silnejšie osvetlenie, ktoré jej bude imitovať jej prirodzený biotop.

Kŕmenie

Razbora Galaxy je všežravá, živí sa rastlinnou aj živočíšnou potravou. Vo svojom prirodzenom prostredí konzumujú riasy a podobné potraviny. V akváriách ich možno kŕmiť malou živou potravou, ako sú mikročervy, artémie a dafnie, ako aj rozdrvenými rybími vločkami a granulami. Kŕmiť by sa mali dvakrát denne, v prípade mladších rýb trikrát. Použiť je možné aj krmivá, ktoré boli špeciálne vyvinuté pre drobné rybky

 

Najlepšie krmivo

Razbora Galaxy je všežravá ryba. To znamená, že sa živí rastlinami aj inými živočíchmi, napríklad bezstavovcami. Vo svojom prirodzenom prostredí neustále hľadajú potravu.

Razbora Galaxy sú plaché rybky, takže ich kŕmenie môže byť spočiatku náročné. Nevyplávajú na povrch akvária. Ako pochúťku ich kŕmime bielymi červami, artémiou a podobným živým krmivom. Aby ste im poskytli vyváženú stravu, neustále obmieňajte ich potravu.

Ako často kŕmiť?

Je potrebné ich kŕmiť aspoň dvakrát denne.

 

Správanie a temperament Razbora Galaxy

Razbora Galaxy sú malé a plaché rybky. Toto správanie z nich robí mierumilovných spoločníkov väčšiny sladkovodných rýb. Môžu dobre žiť v spoločenských nádržiach, ale potrebujú veľa miest na schovávanie.

Odporúčame vám chovať ich v počte aspoň 10 jedincov, pretože sa budú cítiť viac chránené a v bezpečí. Ak ich budete chovať viac pohromade, pomôže im to prekonať ich plachosť.

Tieto ryby väčšinu času plávajú pri dne nádrže. Robia to preto, lebo neustále hľadajú potravu.

Vo voľnej prírode sú zvyknuté žiť v hustej vegetácii. Pokúste sa to napodobniť aj v akváriu tým, že do nej vysadíte veľa rastlín.

 

Odchov Razbora Galaxy

Je známe, že samička v čase rozmnožovania vypúšťa vajíčka, ktoré potom samec príde oplodniť. Počas tohto obdobia je najlepšie, ak je voda v akváriu mäkká s minimálnym osvetlením.

Niektoré z vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste rybám pomohli pri úspešnom rozmnožovaní v akváriu, sú:

Zabezpečenie plytkej nádrže so vzduchovým filtrom poháňaným špongiou. Môžete tiež nastaviť teplotu v akváriui na približne 24 °C. Potom môžete do nádrže umiestniť samičku a samčeka.

V podstate nemusíte samca a samicu pripravovať na to, aby sa začali trieť, ale poskytnutie veľkého množstva živej potravy alebo mrazenej potravy im pomôže všetko urýchliť.

Proces rozmnožovania zvyčajne iniciujú samce. Vo väčšine prípadov uvidíte, že samec začne v blízkosti samice predvádzať tanec. Tento tanec je pokusom presvedčiť samicu, aby začala klásť vajíčka.

Hneď ako samička nakladie vajíčka, samec sa nad nimi vznáša, aby ich oplodnil. Upozorňujeme, že samička nenakladie príliš veľa vajíčok naraz, ale ide o proces, ktorý môže trvať niekoľko hodín, pričom samec opakuje to isté stále dokola.

Keď ste si istí, že neres a oplodnenie sú ukončené, odstráňte dospelé ryby z chovnej nádrže. Tento postup pomôže zabrániť možnosti, aby sa samec a dokonca aj samica zožrali ikry.

Pohlavný dimorfizmus

Ak chceme rozlíšiť samca a samicu Razbora Galaxy, musíme sa pozrieť na sfarbenie rýb. Samce sú svetlejšie ako samice. Samce majú tiež plutvy s pruhmi.

 

galaxy rasbora

Tieto sladkovodné ryby, prinášajú so sebou aj choroby. Akvaristi si väčšinou tieto choroby všimnú neskoro, pretože ryby sú veľmi malé. Tieto choroby by ste mali liečiť okamžite.:

Hniloba plutiev

Razbora Galaxy je touto chorobou postihnutá kvôli súbojom. Rany alebo rezné rany vzniknuté v dôsledku týchto stretov spôsobujú hnilobu plutiev. Jednoduchým riešením je udržiavať vyvážený pomer samcov a samíc. Príznaky sa môžu zhoršiť v dôsledku iných faktorov v nádrži, ako sú baktérie, patogény atď.

Choroba bielych škvŕn

Choroba bielych škvŕn spôsobuje rybám problémy s dýchaním. Prejavuje sa nepokojným správaním, ale predovšetkým bielymi škvrnami na tele rýb. Tento príznak zmizne, keď sú podmienky vo vode ideálne. Medzi ďalšie príznaky bude patriť letargia a ryby prestanú prijímať potravu. Keďže ide o bežné ochorenie, môžete sa rozhodnúť aj pre voľnopredajné lieky na ich liečbu.

Ostatným ochoreniam môžete predísť udržiavaním správnej teploty vody a hygieny v nádrži.

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: