Caridina Blue Bolt: detailný návod pre chov

Krevetky Blue Bolt patria medzi chovateľmi kreviet medzi absolútne najviac vyhľadávané sladkovodné krevety. V tomto článku si priblížime informácie o ich chove.

Základné informácie o Blue Bolt krevetách

Názov : Caridina Blue Bolt

Ďalšie názvy Blue Bolt, BB, Bolt Shrimp, Blue Caridina, Taiwan bee

Vedecký názov Caridina Catonensis sp. Blue Bolt

Veľkosť 2,5 - 3 cm

Optimálna teplota 20 - 22 °C

Optimálne PH 6,0 - 6,8

Optimálny GH 3 - 6

Optimálne KH 0 - 2

Dusičnany: Menej ako 20 ppm

Farebná forma Modré

 

2301_1_taiwan_bee_blue_bolt_2

 

 

 

Taxonómia krevety Blue Bolt

V chove kreviet je rozšírená predstava, že krevety Blue Bolt sú mutáciou kreviet Taiwan Bee. Akvaristi sa domnievajú, že krevety Blue Bolt boli z väčšej časti vyšľachtené z genetického fondu Caridina cantonensis Názory na pôvod tejto varianty sa však rôznia.

Niektorí si myslia, že ide o kombináciu kreviet CRS, CBS a Snow white. Iní sa domnievajú, že priama línia ide od Shadow Panda / King Kong kreviet alebo dokonca od kreviet Pinto. Tieto krevetky nájdete aj v našom eshope.

Prirodzený biotop

Tieto krevety nie je možné nájsť vo voľnej prírode. Jedná sa o vyšľachtený druh kreviet.

Opis krevety Blue Bolt

Krevetky Blue Bolt patria medzi najkrajšie akváriové krevetky. Vyznačujú sa žiarivo modrým pancierom, ktorý postupne prechádza do bieleho tela. Sfarbenie panciera môže byť od intenzívnej tmavomodrej až po svetlo nebeskú modrú farbu s rôznou priesvitnosťou. Vo všeobecnosti platí, že čím je kreveta výraznejšie modrá tak tým ma vyššiu kvalitu.

Tak ako všetky trpasličie krevety, aj krevety Blue Bolt zvyčajne dorastajú do veľkosti 2 - 3 cm.

Po zariadení správneho akvária a zabezpečení optimálnych životných podmienok sa krevety Blue bolt môžu rozmnožovať a dožiť sa až 1,5 - 2 rokov.

Správanie kreviet Blue Bolt

Z hľadiska správania sú mimoriadne zaujímavé. Krevety Blue Bolt nie sú plaché tvory, čo znamená, že ich počas denného svetla môžeme vidieť pri ich bežných činnostiach. To z nich robí skvelú voľbu do pokojného spoločenského akvária. Sú úplne neškodné a nebudú nikoho v akváriu obťažovať.

Krevetky Blue Bolt nie sú teritoriálne. Naopak, sú veľmi spoločenské a majú tendenciu združovať sa do veľkých skupín, čo potenciálne odráža malú veľkosť a obmedzenú obranyschopnosť týchto kreviet. V skupine sa cítia uvoľnenejšie a sebavedomejšie. Zároveň im chýba sociálna štruktúra. To znamená, že nemajú dominantného samca alebo samicu. Preto odporúčame aby na začiatku ich chovu bolo spolu aspoň 10 kusov.

Napriek svojej malej veľkosti sú veľmi obratné a dokážu sa pohybovať veľmi rýchlo.

Kŕmenie

Kŕmenie kreviet Blue Bolt je jednoduché. Rovnako ako všetky sladkovodné trpasličie krevety sú všežravcami. Zjedia takmer akúkoľvek potravu, ktorú sa im podarí nájsť v akváriu. Preto si v dobre vybudovanom akváriu často samy nájdu dostatočné zásoby potravy (riasy a biofilm).

To však neznamená, že ich vôbec netreba kŕmiť. Je dobré im poskytnúť aj špeciálnu stravu pre krevety. Tým docielite, že v akváriu budú prosperovať a začnú sa množiť.

Plán kŕmenia

Krevety kŕmte v dávkach, ktoré vydržia v akváriu maximálne 3 - 6 hodín. V prípade ak po takomto čase zostanú v akváriu neskonzumované zvyšky potravy. Je lepšie znížiť množstvo krmiva a periodicitu kŕmenia.

Prekŕmenie

Hoci sú krevety Blue Bolt skvelými čističmi nezvládnu v akváriu vyčistiť úplne všetko

  • Prekrmovanie môže potenciálne zhoršiť kvalitu vašej vody
  • Neskonzumovaná potrava sa rýchlo rozkladá a mení chemickú rovnováhu nádrže.
  • Okrem toho môže nadmerné kŕmenie spôsobiť aj prepuknutie infekcie

Dôležité: Krevety je veľmi ľahké kŕmiť a ešte ľahšie je ich prekrmovať.

 

Výmena panciera

Podobne ako iné kôrovce, aj krevety Blue Bolt sa počas rastu zbavujú svojho exoskeletu. Jedného dňa sa jednoducho pozriete do akvária a všimnete si exoskelet plávajúci vo vode.

Frekvencia výmeny panciera závisí od veku kreviet. Napríklad u plne vyvinutých kreviet sa tento proces vyskytuje každých 4 - 6 týždňov, zatiaľ čo u mladých jedincov sa uskutočňuje každý týždeň alebo dva.

Počas tohto obdobia budú krevety vykazovať znaky zníženej aktivity a ešte menej sa budú stýkať s ostatnými obyvateľmi akvária. Odporúča sa, aby ste sa kreviet nedotýkali, pretože v tomto období sú veľmi zraniteľné a pri vyrušení môžu uhynúť.

Tip: Po skončení výmeny panciera neodstraňujte starý pancier. Exoskelet obsahuje veľa vápnika a mnoho ďalších mikroprvkov. Krevety ho neskôr zjedia.

Starostlivosť o krevety Blue Bolt a ich chov

Chov kreviet Blue Bolt v akváriu môže byť trochu komplikovanejší, ak už nemáte nejaké skúsenosti. Preto sa tento druh zvyčajne neodporúča úplným začiatočníkom.

Veľkosť akvária

Krevety Blue Bolt nevyžadujú veľa miesta a môžu byť chované v akváriu s objemom od 20 litrov. Odporúčame však začať s akváriom aspoň o objeme 30 litrov.

Parametre vody

Teplota: Optimálna teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí 20 - 22 °C. Darí sa im však aj pri nižších a vyšších teplotách

pH: Optimálne pH vody pre tento druh by sa malo pohybovať v rozmedzí 6,0 - 6,8.

Tvrdosť: Krevety Blue Bolt ocenia optimálnu hodnotu KH 0 - 2 a GH v rozmedzí 3 - 6 GH.

Dôležité: Kontrolujte parametre vody a pravidelne vymieňajte vodu. Buďte dôslední v kvalite vody. Krevetky trpasličie nemajú rady veľké a náhle zmeny v parametroch vody v akváriu, môžu mať kvôli tomu obrovské problémy s výmenou panciera.

Typ vody a minerály

Tieto krevety vyžadujú vodu vynikajúcej kvality. Odporúčame používať reverznú osmózu a remineralizačné soli.

Systém reverznej osmózy je účinný a ekonomický spôsob výroby vody vysokej čistoty. Táto voda však neobsahuje žiadne minerály, takže je potrebné ju remineralizovať.

Substrát

Krevety Blue Bolt vyžadujú aktívny (pufrovaný) substrát.

Aktívny substrát znamená, že mení (v našom prípade znižuje) parameter vody (pH). Ako už vieme, tieto krevety majú rady pH nižšie ako 7.

Filtre

Čistá voda je tiež nevyhnutnosťou. Odporúčame používať špongiové filtre. Sú lacné, ľahko sa udržiavajú a čistia, poskytujú veľký povrch na kŕmenia  a zároveň sú pre mladé krevetky absolútne bezpečné.

Vzduchovanie

Vzhľadom na to, že druh Caridina cantonensis žije v horských potokoch a riečkach, potrebujeme pre naše krevety Blue bolt aj dobré prevzdušňovanie.

Svetlo

Svetlo nie je pre krevety Blue Bolt dôležité. Osvetlenie by malo byť prispôsobené potrebám rastlín v nádrži.

Dekorácie a rastliny

Nie je to nevyhnutné, ale vaše krevety sa vám poďakujú, ak im poskytnete nejaké miesta na schovávanie. Výborne sa na to hodia všetky druhy machov.

Rozlíšenie pohlavia

Existuje niekoľko ukazovateľov, ktoré prezrádzajú pohlavie kreviet Blue Bolt.

  1. Väčšie krevety sú samičky. Samce sú menšie.
  2. Vzhľadom na to, že samičky nosia vajíčka, spodná strana (bruško) samičiek je širšie.
  3. Prítomnosť sedla. V niektorých prípadoch môže byť sedlo (na hornej časti tela, za hlavou, kde sa ukladajú vajíčka pred oplodnením) slabo viditeľné.

 

Chov kreviet Blue Bolt

Keď máte v akváriu vhodné parametre vody, krevety Blue Bolt sa bez problémov začnú rozmnožovať.

Pohlavne dospievajú keď majú približne 3 až 4 mesiace. Samičky sa pred párením liahnu a do okolitej vody uvoľňujú určitú chemickú látku, ktorá láka samcov. To samcom signalizuje, že samica je pripravená na párnie, čo spôsobí, že samce kreviet začnú plávať v šialených kruhoch okolo nádrže a vyhľadávať ju.

Počet vajíčok vyprodukovaných jednou samicou závisí od veľkosti samotnej samice. Samičky začnú nosiť pod chvostom klbko vajíčok. Samička si vajíčka ponechá po celý čas potrebný na inkubáciu (v závislosti od teploty vody v akváriu sa môže pohybovať od 4 do 5 týždňov).

Potom samica Blue Bolt vypustí až 30 - 40 plne vyvinutých kreviet. Po vyliahnutí sa mláďatá tohto druhu rodia ako drobné kópie dospelých jedincov - nie sú dlhšie ako 2 mm a sú dokonale samostatné.

V tomto štádiu nevenujte pozornosť ich sfarbeniu. Bude intenzívnejšie, keď mláďatá dospejú.

Kríženie kreviet Blue Bolt

  1. Druhy rodu Caridina sa nekrížia s druhmi rodu Neocaridina. Ich spoločný chov je teda bezpečný.

Krevety Blue Bolt a vhodní spoločníci v nádrži

Ideálnou situáciou pre krevety Blue Bolt je druhová nádrž, ale môžu sa chovať aj s inými rybami, pokiaľ sa tieto druhy vyberajú opatrne. Treba sa vyhnúť veľkým a/alebo agresívnym rybám.

blue bolt - rashrimp

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: